BabyDotin tarina

Moikka!

Ekologisuus ja kierrättäminen ovat minulle tärkeitä arvoja. Pitää kuitenkin sanoa, että kiinnostus kestoiluun lähti alunperin mieheni innostuksesta. Hän näki Facebookissa ystävän postauksen kestovaipoista, josta kertoi minullekin. Hän totesi, että ehkä meidänkin kannattaisi testata kestovaippoja, kun ne säästävät luontoa, rahaa ja vauvan peppua kemikaaleista.

Kun kysyin häneltä, minkälaisia vaipat ovat, ja kun hän vastasi eri vaihtoehdoilla, uuvuin nopeasti kestoilun sanastoon ja annoin periksi. En pystynyt muistamaan mikä on taskujen, kuorien, sisävaippojen ero, kun mies rupesi niistä selittämään. Sanoin, etten ymmärrä termejä enkä jaksa tutustua mihinkään uuteen, kun olin valvonut niin paljon vauvamme kanssa.

Asia jäi kuitenkin mieleen ja muutaman viikon kuluttua sanoin miehelleni, että voisimme ostaa muutaman vaipan testiin. Ehkä siinä onkin ajatusta, että toisin kuin kertsivaippoja, näitä käytetään kerta toisensa jälkeen uudestaan eikä vain heitetä pois. Siitä se meidän kestoilu lähti käyntiin! 10 kk kuopuksemme onkin tähän mennessä ehtinyt testaamaan monenlaista vaippaa.

Alussa tein useita huti-ostoksia ja meinasin antaa periksi, kun ostamani vaipat osoittautuivat huonokuntoisiksi tai niistä tuli usein ohivuotoja. Meni pitkään, ennen kuin opin, että käytetyn vaipan kunto määrittää paljon vaipan istuvuutta ja kosteudenpitävyyttä.

Kun vietin aikaa eri kestovaippojen Facebook-ryhmissä, huomasin etten ollutkaan ainoa, jolla kävi niin. Näytti siltä, että monet ovat aikoinaan ostaneet kestovaippoja (joskus jo ennen vauvan syntymää) ajatuksella, että niitä tullaan käyttämään.

Etukäteen ei kuitenkaan voi tietää, miten synnytys sujuu tai miten vauva ja aikuiset voivat synnytyksen jälkeen. Eikä voi tietää, kuinka paljon voimavaroja ja intoa riittää kestovaipoille, silloin kun unenpuute koputtaa oveen. Ja niinpä ostetut kestovaipat jäävätkin joissain kodeissa käyttämättä.

Toiset kokeilevat kestovaippoja, mutta kaipaavat enemmän ohjausta ja vertaistukea. Kun sitä ei löydä ajoissa, voi kestovaippojen käyttöön uupua uudessa elämäntilanteessa ja se jää väliin. Tässäkin tilanteessa ostetut kestovaipat jäävät käyttämättä.

Jotkut ostavat käytettyjä kestovaippoja ilman että tietävät, mihin kannattaa kiinnittää huomiota niitä ostettaessa. Tällöin saattaa käydä niin, että he käyttävät tietämättään käyttökelvottomia kestovaippoja, turhautuvat vuotoihin ja päättävät siirtyä kertsivaippoihin.

Joskus kestovaipat jäävät valitettavasti käyttämättä ja ne jäävät nurkkiin pyörimään. Säilytyksessä kuminauhat kuolevat ja PUL-kangas saattaa mennä rikki. Vuosien jälkeen vaipat myydään tietämättä käyttökelvottomina eteenpäin, jolloin uusi ostaja pettyy vaippoihin ja jättää kestovaipat väliin. Oravanpyörä on valmis.

Näistä ajatuksista syntyi BabyDot. Haluamme katkaista tämän kierteen herättämällä kuluneet vaipat uudestaan eloon ja auttamalla muita ihmisiä perehtymään kestovaippailun saloihin!

Terveisin Diana