Imujen materiaaliopas

Imujen materiaaliopas

Imujen suhteen puhutaan usein nopeista ja hitaista imuista, mutta mitä “nopea” ja “hidas” tässä kontekstissa tarkoittaa?

Nopeat imut

Nopeat imut imevät nestettä nopeammin kuin hitaat imut, mutta suhteellisen vähän verrattuna hitaisiin imuihin. Nopeat imumateriaalit ovat mm. puuvilla (harso, frotee ja flanelli), zorb ja mikrokuitu.

Nopeista materiaaleista mikrokuitua ei tule käyttää suoraan ihoa vasten. Väliin tarvitaan vähintään taskuvaipan sisämateriaali. Tämä sen takia, koska mikrokuitu imee rasvaa pois vauvan iholta ja kuivuu pepun ihoa, mikä taas saattaa ärsyttää vauvan ihoa.

Hitaat imut

Hitaat imut imevät nestettä hitaammin kuin nopeat imut, mutta kokoonsa nähden enemmän kuin nopeat imut ja pitävät kosteuden hyvin sisällään. Hitaat imumateriaalit ovat hamppu, villa ja pellava.

Bambu on nopeiden ja hitaiden imujen välistä ja sitä yhdistetään useimmiten puuvillan, hampun ja polyesterin kanssa samassa imuissa.

Miten nopeita ja hitaita imuja yhdistetään?

Pähkinänkuoressa nopea imu nappaa paineella tuleva nestettä nopeasti itseensä, ja hidas imu imeyttää nestettä koko imun matkalle. Näiden ominaisuuksien ansiosta, nopeat ja hitaat imut käytetään useimmiten pakettina. Niitä yhdistetään niin, että nopea imu tulee paketin päällimmäisenä (lähempänä vauvan peppua) ja hidas imu paketin alimmaisena (lähempänä PUL kangasta).


Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista