Kestovaippojen hajuongelmat

Kestovaippojen hajuongelmat

Apua, kestovaipat ovat alkaneet haista niin, että silmiä kirvelee! Miten saan vaipat taas hajuttomiksi?

Ongelma on tavallinen jo monta kertaa pestyillä vaipoilla. Saatat huomata pistävän hajun leijailevan jo ensimmäisistä pissoista, mutta varsinkin yön jälkeen tunnet katkun silmissäsi asti. Paha haju johtuu muun muassa vaippoihin kertyneistä pesuainejäämistä ja bakteereista, jotka eivät ole kunnolla huuhtoutuneet pesussa pois. Mikrokuitumateriaalit saattavat myös haista herkemmin kuin luonnonmateriaalit.

Keittopesu 90 asteessa

Ratkaisuksi voisi ensimmäisenä kokeilla niin sanottua keittopesua 90 asteessa. Keittopesun voi tehdä puhtaille vaipoille vaikka heti tavallisen 60 asteen pesun jälkeen, ilman pesuainetta. Puhtaiden vaippojen keittopeseminen ilman pesuainetta poistaa vanhoja pesuainejäämiä vaipoista. Keittopesu kannattaa tehdä säännöllisin väliajoin, esimerkiksi 1-2 kk välein.

Liotus ruokasoodassa

Jos keittopesukaan ei auta, voit kokeilla vaippojen liotusta ruokasoodassa ja kuumassa vedessä:

  1. Laita vaipat väljästi tarpeeksi suureen vatiin tai esimerkiksi ammeeseen.
  2. Ripottele päälle reilusti ruokasoodaa.
  3. Lisää kuumaa vettä hanasta sen verran, että vaipat peittyvät.
  4. Anna liota yön yli.
  5. Pese 90 asteessa: käytä mahdollisia lisähuuhteluohjelmia, ja tavallisen pesuaineen lisäksi voit laittaa esipesulokeroon ruokasoodaa ja huuhteluainelokeroon etikkaa.

 

Ennaltaehkäisy

Jatkossa olisi hyvä kiinnittää huomiota siihen, että vaipat peseytyvät hyvin joka pesukerralla ja pesuainejäämiä jäisi vaippoihin mahdollisimman vähän. Siksi kestovaippojen pesemiseen kannattaa käyttää koneen pisintä pesuohjelmaa ja lisäksi vielä mahdollisia lisähuuhteluohjelmia. Viileä esipesuohjelma säännöllisessä käytössä poistaa hyvin pissan hajua, kun taas peseminen pelkällä kuumalla ohjelmalla saattaa aiheuttaa hajujen ja tahrojen pinttymistä varsinkin mikrokuitumateriaaleihin.

Jokaisen 60 asteen vaippapesun yhteyteen voit laittaa esipesulokeroon ruokasoodaa 1-2 rkl ja huuhteluainelokeroon etikkaa 0,5 dl. Vaippojen puhdistumista edistää myös se, ettei konetta täytä kovin täyteen. Kone kannattaa täyttää esimerkiksi vain 2/3 sen tilavuudesta, jotta vaipat pääsevät väljästi pyörimään koneessa ja huuhtoutumaan siten paremmin.

Lisäksi vaipat voi viedä ulos tuulettumaan, jos siihen on mahdollisuus. Näin saat vaippoihin raikkaan tuoksun. Likaisetkin vaipat voi säilyttää ulkona, koska raikkaassa ulkoilmassa niihin ei pääse muodostumaan niin voimakkaita hajuja. Muissakin tapauksissa likaiset vaipat kannattaa säilyttää ilmavasti, jotta bakteerit eivät pääse lisääntymään ja hajut voimistumaan.

Voit myös kokeilla vaihtaa pesuainetta. Joskus vaihtaminen nestemäiseen pesuaineeseen auttaa. Pesupähkinät on loistava kemikaaliton vaihtoehto, ja niiden avulla pesuainejäämiä voi ehkäistä tehokkaasti.

Näiden vinkkien avulla pääset toivottavasti eroon pahoista hajuista pysyvästi. Keittopesua ja liotusta kannattaa kokeilla useamman kerran, ennen kuin päätät heittää haiseviksi tuomitut vaipat roskiin. Joskus kuitenkin vanhoihin, paljon käytettyihin mikrokuituihin saattaa haju olla jo niin pinttynyt kiinni, että voi olla aika uusia vaippavarastoa. Siinä tapauksessa tutustu rohkeasti valikoimaamme!

 

Kirjoittaja yhteistyössä: Jenni Ukkonen


Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista