Miten hoidetaan kestovaippojen tahranpoisto?

Miten hoidetaan kestovaippojen tahranpoisto?

Hyvin pestyn kestovaipan tahra on usein vain kosmeettinen haitta, mutta jos vaippojen jälleenmyyntiarvoa haluaa pitää yllä, vaipat kannattaa yrittää pitää tahrattomina.

Tahrojen ennaltaehkäisy kestovaipoissa

Tahrojen syntyminen on helpointa ennaltaehkäistä esihuuhtelemalla ja oikealla pesutavalla. Muista huuhdella kakkavaipat heti käytön jälkeen. Pissavaippoja ei välttämättä tarvitse huuhdella, elleivät ne tuoksu vahvasti ammoniakille. Kakkatahroille voi levittää sappisaippuaa ennen pesua. Saippisaippuaa saa sekä nestemäisenä että palasaippuana. Nestemäinen on helpompi levittää, mutta palasaippua riittää pidempään.

Pese vaipat kolmen päivän sisällä käytöstä pesuohjeiden mukaan, yleensä 60 asteessa. Alle 60 asteessa bakteerit eivät kuole. Annostele pesuainetta valmisteen ohjeen mukaan. Suuri määrä pesuainetta ei suinkaan tarkoita puhtaampaa pyykkiä, vaan liian paljosta pesuaineesta voi jäädä jäämiä vaippoihin, mikä saattaa aiheuttaa iho-oireita. Liika pesuaine voi myös tukkia fleeceimut.

Huuhteluainetta tai valkaisuainetta ei tarvita. Huuhteluaine heikentää imujen imukykyä ja valkaisuaine poistaa kosteussulun tehoa. Voit lisätä soodaa pesuainelokeroon tehostamaan pesuaineen tehoa tai etikkaa huuhteluaineen tilalle. Etikka myös auttaa hajuhaittoihin.

Esipesun helpottamiseksi voi käyttää riisipaperia. Riisipaperi on märkälujaa selluloosapaperia, joka päästää kosteuden läpi, mutta johon kiinteät jäävät. Muista, että riisipaperia ei saa huuhdella alas vessanpöntöstä vaan se pitää hävittää sekajätteessä tai kompostoida.

Kestovaippojen tahranpoisto

Mikäli esipesusta ja oikeasta pesutavasta huolimatta vaippaan jää jälkiä, kätevin tahranpoistaja on aurinko. Levitä vaipat ja imut kuivumaan suoraan aurinkoon, joka haalistaa niiden tahrat. Huomaa, että PUL-kangaspuolen tahroja ei kannata kuivattaa auringossa, koska se saattaa haurastuttaa myös kankaan laminointia.

Vaippamateriaalit kannattaa myös välillä keittopestä koneessa 90–95 asteessa. Se vaalentaa jopa vanhoja tahroja. Yleensä kaikki vaippatuotteet villaisia lukuunottamatta kestävät keittopesun koneessa. Yli 90 asteen pesuun ei välttämättä pesuainetta tarvita.

Villavaippojen tahranpoisto

Villan luontainen rasva ja lanoliinitus hylkii likaa, joten yleensä villatuotteet tarvitsee vain tuulettaa. Silloin tällöin villatuotteet kannattaa pestä joko käsin tai koneen villaohjelmalla korkeintaan 30 asteessa. Tähän tarkoitukseen voi käyttää Marseille-saippuaa tai villalle tarkoitettua pesuainetta. Pesun jälkeen kankaat täytyy lanoliinittaa uudestaan.

Jos tahrat eivät 30 asteen pesusta huolimatta katoa tai tekstiilissä on hajujäämiä, villavaipat voi keittopestä kattilassa. Keittopesua kannattaa myös tehdä, jos taloudessa on kärsitty vatsataudista tai lapsi on saanut juuri rotavirusrokotteen. Laita tällöin villatekstiilit viileään veteen kattilaan ja kattila liedelle. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja keitä vettä jonkin aikaa. Älä hämmennä tai hankaa tekstiileitä, jotta ne eivät huovu. Lopuksi anna tekstiilien jäähtyä hitaasti veden mukana.


Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista