Vaippaihottuma

Vaippaihottuma

Vaippaihottuma on harmillisen yleinen ongelma vauvoilla. Se voi johtua monista eri syistä, joita voi olla haastavaa selvittää. On kuitenkin monia keinoja, joista voi olla apua ärtyneen ihon hoidossa ja ihottuman ehkäisyssä. Ensimmäiseksi kannattaa varmistaa, että kestovaipat ovat puhdistuneet hyvin pesussa, eikä niihin ole jäänyt pesuainejäämiä tai bakteereja, jotka voisivat ärsyttää ihoa. Tästä merkkinä on kestovaipasta leijaileva paha haju. Voit lukea pesuvinkeistä lisää artikkelista Hajuongelmat.

Ihottumaa voi yrittää lievittää myös erilaisilla vaippamateriaaleilla. Koska kaikki vauvat ovat erilaisia, voi joutua kokeilemaan erilaisia ratkaisuja löytääksesi juuri oman vauvan iholle sopivan vaihtoehdon. Jotkut vauvat eivät ole moksiskaan erilaisista vaipoista ja sietävät hyvin sekä kuivapintaisia että märkäpintaisia kestovaippoja. Joillekin taas saattaa olla haastavaa löytää sopivaa vaippamateriaalia, kertakäyttövaipat mukaan lukien. Kestovaippojen etuna on vaihtoehtojen runsas lukumäärä. Mutta mistä aloittaisin kokeilun ja millä keinoilla saan vauvan ihon pysymään hyvänä?

Kuiva- vai märkäpintainen kestovaippa

Vauvan ihoa vasten tuleva materiaali määrittää sen, kutsutaanko vaippaa kuiva- vai märkäpintaiseksi. Kuivapintaisten vaippamateriaalien tarkoituksena on nimensä mukaisesti pitää vauvan iho kuivana. Niitä ovat esimerkiksi keinokuituiset coolmax, eli niin sanottu urheilupaitakangas, polyestermokka, ja fleece.

Märkäpintaiset vaipat ovat yleisimmin puuvillaa ja bambua, ja niitä ovat esimerkiksi harsosta taiteltu sisävaippa, puuvillakankainen nauhavaippa tai flanelletti. Märkäpintaisten vaippojen etuna ovat luonnonkuidut, jotka hengittävyytensä ja hellävaraisuutensa ansiosta sopivat paremmin joillekin vauvoille.

Jos märkäpintaiset harsovaipat tuntuvat lietsovan ihottumaa, kannattaa kokeilla esimerkiksi kuivapintaisia taskuvaippoja tai kuivaliinaa estämään ihon hautumista. Vanhasta urheilupaidasta voi itsekin askarrella coolmax-kuivaliinoja tai jopa kuivaliinashortsit vauvan ihon ja vaipan väliin.

Jos taas epäilet kuivapintaisten vaippojen aiheuttavan ihottumaa, kokeile rohkeasti märkäpintaisia luonnonkuituja ihoa vasten, esimerkiksi harsoa tai hoitoliinaa. Hoitoliinat ovat yleensä luonnonkuituisia, kuten silkkiä tai villaa, ja niillä on antibakteerisia ominaisuuksia. Voit myös kokeilla paksua villahahtuvaimua vauvan ihoa vasten hoitoliinan tapaan.

Joskus apu voi löytyä yhdistelemällä monia erilaisia materiaaleja, sekä märkä- että kuivapintaisia. Siten iho ei pääse herkistymään yhdelle tietylle materiaalille. Vaipan ilmavuuden lisääminen saattaa myös auttaa, sillä siten ärtynyt iho saa enemmän happea. Lisää ilmavuutta saa asettamalla villaimun ihoa vasten tai käyttämällä suurempaa vaippakokoa.

Ärtyneen ihon hoitaminen ja ihottuman ehkäisy

Vauvan iho voi olla niin rikki ja ärtynyt, että sen katsominen sattuu jo vanhempaankin. Parasta lievitystä ihoärsytykseen ovat ilmakylvyt, mutta miten käytännössä toteuttaa ne? Hyvä konsti on laittaa vauva makoilemaan ilman vaippaa lampaantaljan päälle. Jos pissavahinko tapahtuu, voi taljan vain laittaa ulos tuulettumaan ja se puhdistuu itsestään villarasvan ansiosta. Vauvan voi myös jättää ilman vaippaa unien ajaksi: laita vauvan alle kosteussulullinen suojakangas ja pyyhkeitä petivaatteiksi.

Vaipanvaihdon yhteydessä vauvan ihoa ei välttämättä joka kerta tarvitse pestä. Puhdistuspyyhkeitä kannattaa myös välttää, jos iho on ärtynyt. Jos vaippaan on tullut vain pissa ja iho vaikuttaa muuten puhtaalta, vauvan iholle voi laittaa vain hoitoöljyä. Esimerkiksi jojobaöljyä sisältävät valmisteet suojaavat ihoa tehokkaasti. Ihon runsas peseminen kuivattaa ja poistaa iholta sitä suojaavia rasvoja. Kakka kannattaa kuitenkin pestä vedellä pois nopeasti, ettei se pääse ärsyttämään ihoa lisää. Toisaalta ei ole ollenkaan tavatonta että kakkaa olisi melkein joka vaipassa, jolloin vesipesujen määrää on vaikea vähentää. Vedellä kostutettu kangasliina tai vanulappu voi joskus olla hanan alla pesua hellävaraisempi keino puhdistaa vain vähän likaantunut peppu.

Vesipesun jälkeen ärtynyt iho on tärkeää kuivata tarkasti. Sen jälkeen on hyvä rasvata herkälle iholle soveltuvalla rasvaisella perusvoiteella. Voiteeksi kannattaa valita kirvelemätön vaihtoehto. Jos iho ei ole vielä kovin pahasti ärtynyt, voit kokeilla myös sinkkivoidetta, joka ohueltikin levitettynä muodostaa iholle kestävän suojakerroksen. Rikkinäiselle iholle sinkkivoide ei kuitenkaan sovi, sillä se voi tarttua ihoon lujasti kiinni. Muista kuitenkin, että rasvasta vaipan coolmax tai fleece pinta voi mennä tukkoon. Välttääkseen tätä, laita riisipaperia tai kuituliinaa vaipan ja pepun väliiin.

Toivottavasti vauvasi iho lähtee parantumaan pikaisesti näillä ohjeilla. Jos nämä keinot eivät auta ja iho on pahoin ärtynyt, on syytä näyttää ihottumaa lääkärille. Muista aina noudattaa ensisijaisesti lääkärin ohjeita.


Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista