Villahousujen hoito ja lanoliinitus

Villahousujen hoito ja lanoliinitus

Villa on kestovaippamateriaalien aatelia, koska villa estää ohivuodot tehokkaasti ja antaa ihon hengittää. Villa on kosteanakin ihanan lämmin ja pehmeä, joten vauvat sekä villa sopivat hyvin yhteen. Villahousuja voi käyttää sisävaipan päällä eristävän kuoren tapaan tai miksei vaikka taskuvaipan tai kertakäyttövaipan päällä ohivuotoja estämässä.

Villahousumalleja on paljon erilaisia – vain mielikuvitus on rajana, sillä niitä voi neuloa itsekin hahtuvalangasta. On lyhytlahkeisia ja pitkälahkeisia, ohuita ja paksuja. Kaikista ohuimmat ja joustavimmat villahousut on tehty kaksinkertaisesta merinovillaneuloksesta.

Yökäytössä villahousut ovat erityisen kätevät, koska ne pitävät ohivuodot kurissa, vaikka imut olisivatkin jo märät. Villaa voi hyödyntää myös vaipan sisällä: ihoa vasten aseteltuna se rauhoittaa ihoa, eikä kuluta vauvan ihon omia suojaavia rasvoja pois.

 

Villa on siis oiva vaippamateriaali, mutta miten sitä tulisi hoitaa?

Villahousujen lanoliinitus

Käsittelemätön villa sisältää lanoliinia, eli villarasvaa. Lanoliini tuo villalle sen kosteutta eristävän ominaisuuden ja sen avulla villa tuntuu ihanan pehmeältä. Kestovaippakäytössä villalla on huippuhyvä ominaisuus: villan lanoliini nimittäin reagoi virtsa-aineiden kanssa siten, että lopputuloksena villa puhdistaa itse itsensä. Siksi kostuneille villahousuille riittää pelkkä tuuletus, jonka jälkeen ne ovat taas raikkaat ja valmiit uuteen käyttöön.

Uudet villahousut on hyvä lanoliinittaa ennen käyttöä, ja jatkossa lanoliinitus kannattaa tehdä säännöllisesti, esimerkiksi kerran kuussa tai kahdessa. Käytössä lanoliini kuluu hiljalleen pois varsinkin jos villahousuja pesee usein.

Vaikka villahousuille yleensä riittää pelkkä tuuletus, kakkatahrat kannattaa pestä villahousuista pois tuoreeltaan. Tahran voi pestä käsin pois sappisaippualla, minkä jälkeen housut huuhdellaan. Kokonaan villahousuja ei tarvitse joka tahran jälkeen pestä, jottei lanoliini turhaan kuluisi pois.

 

Näin peset ja lanoliinitat villahousut:

  1. Lisää villapesuainetta kädenlämpöiseen veteen. Upota villahousut veteen ja puristele kevyesti. Vältä kovaa hankaamista, ellet halua että villa huopuu.
  2. Huuhtele villahousut kädenlämpöisellä vedellä huolellisesti ja puristele hellävaraisesti liika vesi pois.
  3. Seuraavaksi villahousut lanoliinitetaan. Sekoita lanoliinia 1-2 rkl tilkkaan kuumaa vettä. Tämä lanoliinimäärä riittää parille villahousuille.
  4. Lisää lanoliiniveteen haaleaa vettä pari litraa koko ajan sekoittaen.
  5. Aseta villahousut lanoliiniveteen ja anna niiden liota lanoliinissa vähintään pari tuntia, mielellään yön yli.
  6. Huuhtele villahousut kevyesti kädenlämpöisessä vedessä.
  7. Kuivaa villahousut. Voit kuivata suurimmat vedet pois pyyhkeen avulla: aseta villahousut pyyhkeen päälle ja rullaa housut pyyhkeen sisään. Voit painella pyyherullaa, jotta kosteus siirtyisi villahousuista pyyhkeeseen.
  8. Asettele villahousut kuivumaan vaakatasoon. Villahousuja ei kannata ripustaa roikkumaan märkänä, koska ne voivat venyä ja menettää muotonsa.

Villahousut voi myös pestä pesukoneessa, mutta ne saattavat huopua koneessa herkästi. Jos haluat käyttää pesukonetta, valitse lyhyt 30 asteen käsinpesuohjelma ja linkoukseksi enintään 400. Villahousut voi lanoliinittaa saman tien, kun ne ovat vielä kosteat.

Hyvällä hoidolla saat villahousuista luotettavan apurin koko vaippaiäksi!

 

Kirjoittaja yhteistyössä: Jenni Ukkonen


Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista