Aloituspakkaus kestovaippailuun
Olet tehnyt hienon valinnan, kun olet päättänyt tutustua kestovaippoihin! Mutta kuten kaiken uuden opettelussa, niin myös kestovaippailussa alku voi tuntua haasteelliselta. Siksi olemme koonneet tähän listan kestovaippatarvikkeista, jotka toimivat loistavasti kestoilun aloituspakettina. Jos listassa tulee vastaan jotain, josta et ole kuullut ennen, kannattaa tutustua blogiteksteihin Mikä ihmeen kestovaippa? ja Miksi kestovaipat?.
Tämä aloituspakkaus on jaettu must-have tarvikkeisiin ja lisätarvikkeisiin. Muista, että tarvikkeiden tarpeellisuus riippuu käyttäjästä, ja kokeilemalla selviää mistä tuotteista voisi juuri teillä olla hyötyä!
Must-have tarvikkeet:
1. Kestovaippoja esim. 25 kpl
Kestovaippojen määrä riippuu omista tavoitteistasi ja esimerkiksi siitä, kuinka usein peset vaippoja. Jos haluat käyttää pelkkiä kestovaippoja vauvallasi, 25 kestovaipalla tulet hyvin toimeen, eikä vaippoja tarvitse välttämättä joka päivä pestä. Jos taas haluat osakestoilla, puolet tästä määrästä riittää. Toisaalta ihan jo parillakin yhden koon kestovaipalla pääset hyvään vauhtiin, ja säästät niillä monta kertakäyttövaippaa koko lapsen vaippaiän aikana.
Kestovaippoja on monia erityyppisiä, ja jokaisella mallilla on omat vahvuutensa. Saat apua valintaasi tutustumalla erilaisiin vaippatyyppeihin ja niiden ominaisuuksiin täältä. Klikkaamalla seuraavia linkkejä pääset myös tutustumaan tuotteisiin verkkokaupassamme. Valikoimasta löytyy vaivattomia all-in-one vaippoja, imuilla täytettäviä taskuvaippoja ja varsinkin pienille vauvoille sopivia harso-villahousuyhdistelmiä. Myös kaikenlaisia sisä- ja kuorivaippojen yhdistelmiä löytyy.
Kaikkea ei tarvitse ostaa uutena ja valikoimastamme löytyy myös käytettyjä kestovaippoja. Tarkistamme käytetyt kestovaipat ja tarvittaessa kunnostamme ne. Jos ostat käytettyjä vaippoja yksityishenkilöiltä, muista tarkistaa vaippojen kunto. Voit lukea vaippojen kunnon tarkistamisesta täältä.
Tiedonnälkäisille olemme myös tehneet blogitekstin Kuinka monta kestovaippaa tarvitaan?, jossa kerrotaan enemmän vaippamääristä ja erilaisten vaippojen yhdistelmistä. Vaihtoehtojen määrästä ei kannata säikähtää, vaan voit myös edetä rauhassa kokeillen erilaisia vaippoja esimerkiksi kestovaippalainaamon avustuksella!
2. Imuja kestovaippoihin
Kestovaippoihin tarvitaan yleensä myös imuja. Ainoan poikkeuksen tekevät all-in-one vaipat, joissa imut ovat kiinteinä. Kun olet päättänyt juuri teille sopivan kuori- tai taskuvaippojen määrän, kannattaa seuraavaksi hankkia vaippoja vastaava määrä imuja.
Vaippaan on hyvä yhdistää nopeita ja hitaita imuja. Nopea tässä yhteydessä tarkoittaa, että se imee pissan nopeasti, mutta päästää sen myös läpi nopeasti. Siksi nopea imu kannattaa asettaa päällimmäiseksi lähelle ihoa. Hidas imu taas sitoo itseensä enemmän nestettä, eikä päästä sitä yhtä nopeasti läpi kuin nopea imu. Hyvä kombo on siis yksi nopea imu päälle ja yksi hidas imu alle.
Ihan pienelle vauvalle saattaa riittää esimerkiksi yksi harsosta taiteltu nopea imu, mutta lapsen kasvaessa imujen määrää on lisättävä. Laadukkaat hitaat imut pidentävät vaipanvaihtoväliä ja helpottavat vaipparumbaa. Voit siis aloittaa hankkimalla vaippoihin nopeat imut ja myöhemmin tutustua hitaisiin imuihin. Voit koota vaipat valmiiksi paketeiksi, niin pystyt paremmin arvioimaan, kuinka paljon imuja vaippaan mahtuu.
Imujen materiaali määrittää sen, onko se nopea vai hidas. Blogiteksteistä Imujen materiaaliopas ja Mikrokuituimut löydät lisätietoa imuista. Kannattaa myös selata verkkokaupan imuvalikoimaa!
3. Sopiva pesuaine kestovaipoille
Kestovaipat kannattaa pestä sellaisella pesuaineella, joka ei haurastuta PUL-kangasta tai heikennä imukykyä. Pesuaineeksi sopii zeoliititon, valkaisuaineeton, hajusteeton ja alle 5% saippuaa sisältävä pesuaine. Villahousujen pesuun tarvitaan oma villanpesuaine, ja kannattaa muistaa, että villahousut eivät yleensä ole konepestäviä. Apuna voit käyttää Kodin kestot ry:n listaa, johon on koottu kestovaipoille sopivia pesuaineita.
Lisätarvikkeet:
4. Kuivaliinoja
Kuivaliinan tehtävänä on siirtää kosteutta pois vauvan iholta ja helpottaa vaipan puhdistusta. Sitä käytetään vaipassa irrallaan vauvan ihoa vasten. Taskuvaipoissa ja all-in-one vaipoissa ihoa vasten tuleva materiaali on yleensä valmiiksi kuivaliinakangasta, joka tekee vaipasta kuivapintaisen.
Erilaisten irrallisten liinojen avulla voit kokeilla mikä materiaali sopii juuri sinun vauvasi iholle. Usein kestovaipan halutaan tuntuvan kuivalta vauvan iholla, mutta myös märkäpintaiset luonnonkuidut voivat toimia hyvin. Toisten iholle sopii paremmin kuivapintaiset ja toisille taas hengittävät märkäpintaiset, kuten harso-villahousuvaippa. Voit kokeilla tehdä vaipasta märkäpintaisen lisäämällä esimerkiksi palan harsokangasta vauvan ihoa vasten. Varsinkin jos vauvan ihoa rasvataan paljon, siitä on hyötyä myös imujen suojaamisessa. Rasva voi tehdä imuihin vettähylkivän pinnan, jolloin imu menee tukkoon. Imu ei kuitenkaan mene siitä pilalle vaan sen saa kyllä “auki” fairy-pesulla. Erilaisilla liinoilla saat siis sekä suojattua vaippaa että kokeiltua vauvasi iholle sopivia materiaaleja.
Liinan avulla myös helpotat vaipan puhdistamista. Sen avulla saat kätevästi nakattua kakan pönttöön tai suihkutettua pois ilman että suihkutat koko vaippaa. Jos liinan tai vaipan suihkuttelu on hankalaa, kannattaa kokeilla liinan sijasta riisipaperia. Se helpottaa varsinkin löysien kakkojen kanssa, sillä voit vain heittää kakan riisipaperin mukana roskiin, eikä vaippaa näin ollen tarvitse kakan jälkeen välttämättä suihkuttaa puhtaaksi. Kuivaliinoja löydät verkkokaupasta.
5. Kestopuhdistuspyyhkeitä
Kertakäyttöiset baby wipesit saat korvattua kestopuhdistuspyyhkeillä. Esimerkiksi verkkokaupasta löytyvät puuvillasta tai bambusta valmistetut pesulaput ovat ihanan pehmeitä ja hellävaraisia vauvan iholle. Puhdistuspyyhkeet voivat kuitenkin olla vaikka tavallista harsokangasta, joka kostutetaan veteen. Vinkki! Tee itse haluamasi kokoisia kosteuspyyhkeitä harsokankaasta ja laita valmiiksi kostutettuna kannelliseen rasiaan. Näin sinulla on kosteita pyllypyyhkeitä aina valmiina vaipanvaihtoa varten. Toinen vinkki! Kuivat puhdistuspyyhkeet saat kostutettua myös suihkepullon avulla. Suihkepullo on erityisen kätevä ottaa mukaan hoitolaukkuun, niin saat kaikenlaiset sotkut näppärästi siivottua.
6. Bodyn jatkopala
Saatat kaivata varsinkin tuhdeimmille vaippapaketeille lisätilaa. Bodyn jatkopala on oiva apuri, jos tuntuu että bodysta alkaa tila loppua. Verkkokaupasta löytyy avo+cadon jatkopaloja, joissa on huomioitu bodyjen vaihtelevat nepparikoot.
7. PUL-vaippapussi
Vedenkestävästä PUL-kankaasta tehdyssä pussissa käytetyt vaipat kulkevat kätevästi mukana. PUL-pussit ovat hyviä myös harkkahousujen, kestositeiden, uima-asujen tai jumppavaatteiden kuljettamiseen. Täältä löydät erikokoisia PUL-vaippapusseja.
8. Säilytyspaikka likavaipoille
Periaatteessa voit säilyttää likavaippoja missä vaan, kunhan ne ovat ilmavasti. Kätevä vaihtoehto on suuri PUL-pussi, tai toisin sanoen “pail liner”, jonka voi laittaa ämpärin sisälle suojaksi tai sellaisenaan naulaan roikkumaan. Kun pussi alkaa täyttyä, sen saa helposti tyhjennettyä likavaippoineen suoraan pesukoneeseen. Vaippapussit sopivat mukaan matkoille, päiväkotiin tai uintireissulle. Voit käyttää niitä myös märille vaatteille, leluille, välipaloille tai muille varusteille!
9. Lanoliini
Jos haluat käyttää vauvallasi villahousujavaippoja, tarvitset myös lanoliinia. Lanoliini eli villarasva tekee villasta kosteutta hylkivää, ja villahousuvaipan nesteenpitävyys perustuu lanoliinin ominaisuuksiin. Voit lukea lisää villahousuista ja lanoliinista blogitekstistä Villahousujen hoito ja lanoliinitus.
10. Sappisaippua
Sappisaippua poistaa tahrat luonnollisesti ja hellävaraisesti, mutta tehokkaasti. Se sopii herkillekin materiaaleille, eikä tuki imuja.
11. Näpsy
Jos innostuit kokeilemaan harsovaippoja villahousujen tai muun kuorivaipan kanssa, muista myös näpsy eli snappi! Sen avulla harso pysyy vaippapaketissa paikallaan helpommin.